Newsy

Banki Żywności apelują o utrzymanie programu PEAD

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie dotyczące zasad realizacji Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD) w roku 2012. W stosunku do lat ubiegłych znacznie zmniejszono środki na realizację tego programu. Może to doprowadzić do pogłębienia skali ubóstwa w Polsce – alarmuje Federacja Polskich Banków Żywności

W 2012 r. Program PEAD będzie dysponował pulą,
która stanowi 1/5 tego, co przeznaczono na pomoc w 2011 r.
 
Federacja Polskich Banków Żywności jest jednym z trzech podmiotów w Polsce realizujących Program Europejskiej Pomocy Żywnościowej (PEAD). Program ten realizowany jest od 2004 roku, czyli od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Ideą stworzenia programu, była dystrybucja nadwyżek interwencyjnych żywności pozostającej w magazynach krajów Unii Europejskiej wśród osób ubogich, obywateli państw członkowskich.
 
Żywność pochodząca z Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD) do tej pory bazowała na dwóch źródłach pochodzenia: produktach z unijnych zapasów interwencyjnych, przekazywanych na wymianę za gotowe artykuły spożywcze oraz gotówce przekazywanej na zakup (wytworzenie) żywności. Proporcja tych środków rozkładała się różnie w kolejnych latach realizacji programu, zdarzało się, że ilość środków pieniężnych zdecydowanie przeważały ilość zapasów interwencyjnych. Część Państw Europejskich, za przewodnictwem Niemiec, zakwestionowała tak znaczący udział pieniężnego finansowania pomocy PEAD, jako niezgodny z treścią rozporządzeń Komisji Europejskiej dotyczącymi programu PEAD. Sąd Unii Europejskiej swoim wyrokiem orzekł na ich korzyść.
 
11 czerwca 2011 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie dotyczące podziału środków z zapasów interwencyjnych na rok 2012, w którym informuje, że w związku z niemożliwością przekazania środków finansowych na zakup żywności do realizacji programu oraz niewielkimi zapasami środków interwencyjnych, ilość żywności dystrybuowanej w programie w roku 2012 automatycznie ulegnie zmniejszeniu.
 
Sytuacja ta dotyczy wszystkich krajów Unii Europejskich, jednakże dla Polski oznacza możliwość produkcji tylko i wyłącznie towarów mlecznych, bazujących na mleku odtłuszczonym pochodzącym ze środków interwencyjnych Unii Europejskiej, takich jak: sery żółte, ser biały, masło, mleko UHT. Ilość wyprodukowanej żywności pozwoli na zapewnienie pomocy w dotychczasowym wymiarze, tylko dla ok. 250 tys. potrzebujących w skali roku. Obecnie Banki Żywności docierają za pośrednictwem Organizacji charytatywnych do ponad 1 miliona osób, więcej …>

źródło: www.pomocspoleczna.ngo.pl
oprac. ops.pl angoc

Komentarze (0)

      4 + 4 = ?    

ZOBACZ PODOBNE

rcl-250x150-1489566085

Początek opiniowania projektu o zmianie niektórych ustaw w związku z realizacją programu „Za życiem”

12 kwietnia 2017      TAGI:         
W dniu 07.04.2017 r. rozpoczął się proces opiniowania projektu z dnia 27.03.2017r.ozmianie...»
document-1446078_1280

Zastrzeżenia PFZPSiPS do projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z realizacją Programu „Za życiem”

25 maja 2017      TAGI:         
Do Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej wpłynęły zastrzeżenia do projektu...»
po-pz-logo-jpg-300x182

Rusza Podprogram 2016 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

13 października 2016      TAGI:         
W dniu 12 października w Ministerstwie Rodziny Pracy i Polityki Społecznej odbyła...»
asos_logo_ai-01

Rządowy Programu Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-­2020

25 marca 2016      TAGI:         
Właśnie ruszyła kolejna edycja konkursu w ramach Rządowy Programu Aktywności Społecznej...»
Ministerstwo-Rodziny

Uzupełniające otwarte konkursy ofert w ramach Programu „Aktywne formy przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu – nowy wymiar 2020”

24 maja 2016      TAGI:      
Ministra Rodziny Pracy i Polityki Społecznej zatwierdziła już wyniki otwartych konkursów...»