Projekt stanowiska Rządu do projektu ustawy o zmianie Ustawy o pomocy społecznej

Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o pomocy społecznej (druk nr 810 – http://www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/druk.xsp?nr=810) zakłada następujące zmiany do Ustawy o pomocy społecznej:

1) w art. 52 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

2. Rodzinny dom pomocy stanowi formę usług opiekuńczych i bytowych świadczonych całodobowo przez osobę fizyczną lub organizację pozarządową, o której mowa w art. 3 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 roku o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, dla nie mniej niż trzech i nie więcej niż ośmiu zamieszkujących wspólnie osób wymagających z powodu wieku lub niepełnosprawności wsparcia w tej formie.

2) w art. 53 ust. 3 otrzymuje brzmienie:

3. Mieszkanie chronione może być prowadzone przez każdą jednostkę organizacyjną pomocy społecznej lub organizację pozarządową, o której mowa w art. 3 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 roku o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.

W dniu 08.11.2016 r. został opublikowany na stronie Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej  Projekt stanowiska Rządu wobec poselskiego projektu ustawy o zmianie Ustawy o pomocy społeczne. Jak wskazuje Ministerstwo w w/w opinii, prawo do prowadzenia rodzinnych domów pomocy dzięki zmianie zyskałby cały szeroki podmiotów.

Z praktyki orzeczniczej Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jako organu II instancji rozpatrującego odwołania od decyzji wojewodów wynika, iż niejednokrotnie podmioty prowadzące placówki zapewniające całodobową opiekę osobom niepełnosprawnym, przewlekle chorym lub osobom w podeszłym wieku, dla których art. 67 i 69 Ustawy o pomocy społecznej wymaga zezwolenia właściwego wojewody, chcąc uniknąć kary za prowadzenie placówki bez zezwolenia, wskazują na prowadzenie usług w formie rodzinnego domu pomocy, nie mając jednocześnie zawartej umowy z gminą. W sytuacji znacznego poszerzenia kręgu podmiotów uprawnionych do prowadzenia rodzinnych domów pomocy wskazany problem „ucieczki” spod przepisów regulujących obowiązek uzyskania zezwolenia mógłby się nasilić.

W przytoczonej opinii Ministerstwo zajęło również stanowisko w sprawie proponowanych zmian dot. mieszkań chronionych – zachęcamy do zapoznania się z całością opinii.

Pełna treść projektu stanowiska dostępna jest pod adresem: http://www.mpips.gov.pl/download/gfx/mpips/pl/defaultopisy/10014/1/1/Stanowisko%20Rzadu%20druk%20810.doc

Komentarze (0)

1 + 2 = ?

ZOBACZ PODOBNE

money-367973__180

Wsparcie finansowe dla podmiotów ekonomii społecznej – 2017 r.

08 sierpnia 2016      TAGI:
Na wsparcie finansowe dla podmiotów ekonomii społecznej od 2017 r. zostało przeznaczone...»

Apel Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej do władz samorządowych

25 października 2016      TAGI:
Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbieta Rafalska zwróciła się zapelem...»
portrait-317041_960_720

Powstał projekt ustawy dot. ochrony dziecka

31 sierpnia 2017      TAGI:
Ministerstwo Sprawiedliwości przygotowało projekt ustawy, który ma na celu stworzenie...»
logosenat

Nowelizacja Ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz Ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów na finiszu

23 czerwca 2016      TAGI:
O losach w/w nowelizacji portal ops.pl informował już kilkukrotnie z uwagi na jej...»
calculator-1085391__180

Sprawozdanie z realizacji zadań przewidzianych w Ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów

14 marca 2016      TAGI:
Organy właściwe dłużnika oraz organ właściwy wierzyciela jest zobligowany do składania...»
cytrusek » 17 października 2017, 22:14

Umowa dzierżawy - czy dobrze mysle?

onaona » 17 października 2017, 21:58

staż finansowany ze środków UE