Partnerzy

Nowe wytyczne do Programu POPŻ 2019

dochód nie przekracza odpowiednio 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie.

Ośrodki Pomocy Społecznej będą wydawały osobom zainteresowanym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać organizacjom listy osób zakwalifikowanych do pomocy z programu, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób.

Przy dokonywaniu kwalifikacji Ośrodki będą brały pod uwagę fakt korzystania z form pomocy finansowanej w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” na lata 2014-2020, tak aby zapewnić uzupełniający charakter pomocy z PO PŻ.

Załącznik nr 5 do wytycznych Ministerstwa stanowi wzór skierowania wraz z oświadczeniem o dochodach do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach programu. Ośrodki Pomocy Społecznej będą wypełniały skierowanie tj. część 5A, natomiast osoba kwalifikowana do przyznania pomocy żywnościowej wypełnia załącznik 5 B wyłącznie, gdy jej aktualna sytuacja życiowa i dochodowa nie jest znana OPS-wi i Ośrodek nie dysponuje aktualnym wywiadem środowiskowym. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2019 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego tj. dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie.

Zestaw na Podprogram 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 50,5 kg7, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
– groszek z marchewką 3,20 kg,
– fasola biała 3,20 kg,
– koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
– buraczki wiórki 1,05 kg,
– powidła śliwkowe 1,80 kg,
– sok jabłkowy klarowany 4l
2) Artykuły skrobiowe:
–  makaron jajeczny 4,50 kg,
– makaron kukurydziany bezglutenowy 1,00 kg,
– ryż biały 3,00 kg,
– kasza gryczana 1,50 kg,
– herbatniki maślane 0,80 kg,
3) Artykuły mleczne:
– mleko UHT 7l
– ser podpuszczkowy dojrzewający 2,00 kg,
4) Artykuły mięsne:
– szynka drobiowa 2,70 kg,
– szynka wieprzowa mielona 1,80 kg,
– pasztet wieprzowy 0,48 kg,
– filet z makreli w oleju 1,53 kg,
5) Cukier – cukier biały 4 kg,
6) Tłuszcze – olej rzepakowy 4 1,
7) Dania gotowe – gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg

Źródło: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2019

Komentarze Nowe wytyczne do Programu POPŻ 2019 (0)

      1 + 4 = ?    

ZOBACZ PODOBNE

Szczególna opieka geriatryczna

„Senior+” 2020 – ruszyła kolejna edycja programu

02 grudnia 2019      TAGI:         
Ruszył nabór wniosków do kolejnej już edycji programu „Senior+”. W ramach tej...»
ASOS 2020 - aktywizacja osób starszych

ASOS 2020 – ruszyła nowa edycja programu!

09 stycznia 2020      TAGI:         
Właśnie rozpoczął się nabór wniosków do programu ASOS, czyli Rządowego Programu...»
Będą nowe kryteria dochodowe w pomocy społecznej

Będą nowe kryteria dochodowe w pomocy społecznej

23 maja 2024      TAGI:      
Ministerstwo poinformowało o przyjęciu przez Radę Ministrów propozycji zmiany kwot...»

NOWE BUDOWNICTWO SPOŁECZNE

15 maja 2010     
Miasto Bolesławiec podjęło pionierski krok w celu  wyeliminowania problemów mieszkaniowych,...»
Apel WRZOS w sprawie pracowników socjalnych

Nowe informacje w sprawie strajku pomocy społecznej

15 kwietnia 2019      TAGI:         
Nadszedł czas na kolejny krok w mobilizacji środowiska pomocy społecznej. Rozpoczęło...»

Komunikat MPiPS ws. Programu Rodzina 500+ w pieczy zastępczej

18 lipca 2016      TAGI:      
W dniu 15.07.2016 r. na stronie Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej pojawił...»
AnulkaB » 15 kwietnia 2025, 08:49

dodatek motywacyjny a chorobowe pracownika

maagis » 15 kwietnia 2025, 08:48

Miks totalny

referent444 » 15 kwietnia 2025, 08:43

zmiana składki KRUS

gops.ania.22 » 15 kwietnia 2025, 08:39

celowy na zakup odzieży

nova12 » 15 kwietnia 2025, 07:58

renta rodzinna a dochód uzyskany