Nowe wytyczne do Programu POPŻ 2019

 
dochód nie przekracza odpowiednio 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie.

Ośrodki Pomocy Społecznej będą wydawały osobom zainteresowanym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać organizacjom listy osób zakwalifikowanych do pomocy z programu, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób.

Przy dokonywaniu kwalifikacji Ośrodki będą brały pod uwagę fakt korzystania z form pomocy finansowanej w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” na lata 2014-2020, tak aby zapewnić uzupełniający charakter pomocy z PO PŻ.

Załącznik nr 5 do wytycznych Ministerstwa stanowi wzór skierowania wraz z oświadczeniem o dochodach do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach programu. Ośrodki Pomocy Społecznej będą wypełniały skierowanie tj. część 5A, natomiast osoba kwalifikowana do przyznania pomocy żywnościowej wypełnia załącznik 5 B wyłącznie, gdy jej aktualna sytuacja życiowa i dochodowa nie jest znana OPS-wi i Ośrodek nie dysponuje aktualnym wywiadem środowiskowym. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2019 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego tj. dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie.

Zestaw na Podprogram 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 50,5 kg7, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
– groszek z marchewką 3,20 kg,
– fasola biała 3,20 kg,
– koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
– buraczki wiórki 1,05 kg,
– powidła śliwkowe 1,80 kg,
– sok jabłkowy klarowany 4l
2) Artykuły skrobiowe:
–  makaron jajeczny 4,50 kg,
– makaron kukurydziany bezglutenowy 1,00 kg,
– ryż biały 3,00 kg,
– kasza gryczana 1,50 kg,
– herbatniki maślane 0,80 kg,
3) Artykuły mleczne:
– mleko UHT 7l
– ser podpuszczkowy dojrzewający 2,00 kg,
4) Artykuły mięsne:
– szynka drobiowa 2,70 kg,
– szynka wieprzowa mielona 1,80 kg,
– pasztet wieprzowy 0,48 kg,
– filet z makreli w oleju 1,53 kg,
5) Cukier – cukier biały 4 kg,
6) Tłuszcze – olej rzepakowy 4 1,
7) Dania gotowe – gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg

Źródło: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2019

Komentarze Nowe wytyczne do Programu POPŻ 2019 (0)

      1 + 5 = ?    

ZOBACZ PODOBNE

„Dobry Start”

Od 1 lipca znów można składać wnioski o świadczenie z programu „Dobry Start”

18 lipca 2022      TAGI:      
Już od 1 lipca można składać wnioski o 300+ na rok szkolny 2022/2023. Wnioski...»
webinar_niebieskie_karty

Nowe „Niebieskie Karty” (bezpłatne szkolenie online)

11 października 2023      TAGI:         
Od 28.09.2023 r. obowiązywać zaczną nowe przepisy wykonawcze dotyczące procedury...»

PIT za 2019 r. Co się zmieni dla podatników w tym roku?

03 stycznia 2020      TAGI:         
Ministerstwo Finansów poinformowało o zmianie terminu składania wszystkich zeznań...»

Banki Żywności apelują o utrzymanie programu PEAD

23 czerwca 2011     
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie dotyczące zasad realizacji Europejskiego...»

„Nowe horyzonty aktywnej integracji w środowisku lokalnym…” – wyniki

15 lutego 2018      TAGI:      
„Nowe horyzonty aktywnej integracji w środowisku lokalnym – animacja, edukacja,...»

Początek opiniowania projektu o zmianie niektórych ustaw w związku z realizacją programu „Za życiem”

12 kwietnia 2017      TAGI:         
W dniu 07.04.2017 r. rozpoczął się proces opiniowania projektu z dnia 27.03.2017r.ozmianie...»