Partnerzy

      Newsy

POPRAWMY DOŻYWIANIE DZIECI

Jedynie w 28 gminach na 182 w całej Małopolsce wszystkie dzieci, które są objęte programem dożywiania w szkołach, dostają pełne ciepłe obiady. W pozostałych gminach na ciepłe posiłki może liczyć tylko część uczniów. Pozostałe są „dożywiane” kanapkami, lub – co gorsza, drożdżówkami.
Często też, niestety, wartość odżywcza posiłków serwowanych w szkolnych stołówkach nie odpowiada temu, co powinien otrzymywać organizm młodego człowieka w okresie wzrostu. Analizy kilkudziesięciu jadłospisów, przeprowadzone przez Wydział Polityki Społecznej Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego pokazały, że część placówek żywi swoich podopiecznych głównie węglowodanami. Były jadłospisy, w których w poniedziałek był makaron z serem, we wtorek – makaron z truskawkami, w środę – naleśniki z serem, a w czwartek – kopytka. Mięsa było niewiele, a o warzywach i owocach nikt nawet nie pamiętał.

Dzieciom podawano przesłodzone kompoty (np. na jedną szklankę przypadało 5 łyżeczek cukru) i ogromne porcje ziemniaczanego puree (np. ważące kilkadziesiąt dekagramów).

Program dożywiania powinien pomagać tym dzieciom, które w domach nie są prawidłowo żywione. W tych domach, w których brakuje pieniędzy, posiłki są najczęściej przygotowywane przede wszystkim w oparciu o najtańsze węglowodany. Dlatego podawanie w szkołach makaronu, albo – jeszcze gorzej, drożdżówek, nie jest dla dzieci dobre. W domach nie mogą liczyć na ciepłe i dobrze zbilansowane posiłki, a program dożywiania służy przede wszystkim temu, żeby te braki wyrównać. Dlatego dzieci powinny w stołówkach dostawać porządne, zdrowe obiady.

Małopolski Urząd Wojewódzki przeprowadził analizy jadłospisów w kilkunastu małopolskich gminach. Już wśród tego niewielkiego odsetka sprawdzonych placówek znalazło się sporo takich, które program ograniczają do makaronu czy drożdżówki.

– Podejrzewamy, że wynika to przede wszystkim z niewiedzy – uważa Jerzy Miller, wojewoda małopolski. – Dlatego postanowiliśmy pomóc samorządom.

Wojewoda zaprosił do współpracy Elżbietę Szaro, dietetyka ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, która opracowała wzorcowe jadłospisy. Przedstawiła też podstawowe zasady zdrowego żywienia i komponowania posiłków. Te informacje i opracowania przekazane zostały gminom. Równocześnie prowadzona będzie dalsza analiza jadłospisów.

Pieniądze na dożywianie dzieci rozdzielane są przez wojewodę. Wojewoda dofinansowuje program w wysokości kilkudziesięciu proc.(najczęściej 60 proc.), resztę wykładają samorządy. To od wojewody zależy, jaka będzie wysokość dofinansowania. Na razie jednak nie chcemy uzależniać wysokości dofinansowania od jadłospisów, w przyszłości jednak będziemy brać pod uwagę jakość posiłków dla dzieci.

Źródło: Małopolski Urząd Wojewódzki
oprac. ops.pl lotsy

Komentarze POPRAWMY DOŻYWIANIE DZIECI (0)

      3 + 3 = ?    

ZOBACZ PODOBNE

„Dzieci Kowalskich”- możliwość wystawienia spektaklu Fundacji ”Znaczenie”

15 października 2013     
Fundacja „Znaczenie” w maju tego roku, z okazji obchodów Międzynarodowego...»

Seminarium nt. współpracy placówek oświatowych z wymiarem sprawiedliwości w zakresie przeciwdziałania przemocy wobec dzieci

03 września 2010     
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ...»

Z rodziców i nauczycieli niepełnosprawnych dzieci policjanci zrobili terrorystów. Ćwiczebna akcja Policji w Strzelcach Opolskich.

15 czerwca 2014      TAGI:         
Policja w Strzelcach Opolskich ćwiczyła odbijanie starostwa z rąk... nauczycieli...»

Protest w obronie dzieci !

11 lutego 2009     
PROTEST Koalicji na rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej. Premier Donald Tusk wstrzymuje...»

Warszawa: Matkę i dzieci wyrzucił na mróz

07 stycznia 2009     
Matkę z czwórką dzieci siłą wyrzucono z zajmowanego lokalu. Właściciel mieszkania...»

Dzieci nadal będą trafiać do domów dziecka

11 lutego 2009     
Rodziny zastępcze nie chcą całkowitego zaprzestania prac nad nową ustawą. Zdaniem...»