Partnerzy

      Newsy

POPRAWMY DOŻYWIANIE DZIECI

Jedynie w 28 gminach na 182 w całej Małopolsce wszystkie dzieci, które są objęte programem dożywiania w szkołach, dostają pełne ciepłe obiady. W pozostałych gminach na ciepłe posiłki może liczyć tylko część uczniów. Pozostałe są „dożywiane” kanapkami, lub – co gorsza, drożdżówkami.
Często też, niestety, wartość odżywcza posiłków serwowanych w szkolnych stołówkach nie odpowiada temu, co powinien otrzymywać organizm młodego człowieka w okresie wzrostu. Analizy kilkudziesięciu jadłospisów, przeprowadzone przez Wydział Polityki Społecznej Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego pokazały, że część placówek żywi swoich podopiecznych głównie węglowodanami. Były jadłospisy, w których w poniedziałek był makaron z serem, we wtorek – makaron z truskawkami, w środę – naleśniki z serem, a w czwartek – kopytka. Mięsa było niewiele, a o warzywach i owocach nikt nawet nie pamiętał.

Dzieciom podawano przesłodzone kompoty (np. na jedną szklankę przypadało 5 łyżeczek cukru) i ogromne porcje ziemniaczanego puree (np. ważące kilkadziesiąt dekagramów).

Program dożywiania powinien pomagać tym dzieciom, które w domach nie są prawidłowo żywione. W tych domach, w których brakuje pieniędzy, posiłki są najczęściej przygotowywane przede wszystkim w oparciu o najtańsze węglowodany. Dlatego podawanie w szkołach makaronu, albo – jeszcze gorzej, drożdżówek, nie jest dla dzieci dobre. W domach nie mogą liczyć na ciepłe i dobrze zbilansowane posiłki, a program dożywiania służy przede wszystkim temu, żeby te braki wyrównać. Dlatego dzieci powinny w stołówkach dostawać porządne, zdrowe obiady.

Małopolski Urząd Wojewódzki przeprowadził analizy jadłospisów w kilkunastu małopolskich gminach. Już wśród tego niewielkiego odsetka sprawdzonych placówek znalazło się sporo takich, które program ograniczają do makaronu czy drożdżówki.

– Podejrzewamy, że wynika to przede wszystkim z niewiedzy – uważa Jerzy Miller, wojewoda małopolski. – Dlatego postanowiliśmy pomóc samorządom.

Wojewoda zaprosił do współpracy Elżbietę Szaro, dietetyka ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, która opracowała wzorcowe jadłospisy. Przedstawiła też podstawowe zasady zdrowego żywienia i komponowania posiłków. Te informacje i opracowania przekazane zostały gminom. Równocześnie prowadzona będzie dalsza analiza jadłospisów.

Pieniądze na dożywianie dzieci rozdzielane są przez wojewodę. Wojewoda dofinansowuje program w wysokości kilkudziesięciu proc.(najczęściej 60 proc.), resztę wykładają samorządy. To od wojewody zależy, jaka będzie wysokość dofinansowania. Na razie jednak nie chcemy uzależniać wysokości dofinansowania od jadłospisów, w przyszłości jednak będziemy brać pod uwagę jakość posiłków dla dzieci.

Źródło: Małopolski Urząd Wojewódzki
oprac. ops.pl lotsy

Komentarze POPRAWMY DOŻYWIANIE DZIECI (0)

      3 + 5 = ?    

ZOBACZ PODOBNE

dziecko laptop

Nowa inicjatywa Rady Rodziny. Rząd chce ograniczyć dostęp dzieci do pornografii

19 grudnia 2019      TAGI:         
W poniedziałek odbyło się pierwsze posiedzenie Rady Rodziny, działającej przy Ministrze...»

500+ dla wszystkich dzieci?

22 grudnia 2017      TAGI:      
Rzecznik Praw Dziecka wystąpił o rozważenie kilku możliwości nowelizacji ustawy...»

Konkurs fotograficzny: ”Dzieci ulicy – nie bądź obojętny”

14 września 2010     
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Częstochowie w związku z realizacją projektu...»

Cykl konferencji ”Rodzina zastępcza dla dzieci bez przyszłości”

21 lutego 2009     
Federacja na rzecz Reintegracji Społecznej zaprasza na kolejny cykl konferencji poświęconych...»

Dzieci nadal będą trafiać do domów dziecka

11 lutego 2009     
Rodziny zastępcze nie chcą całkowitego zaprzestania prac nad nową ustawą. Zdaniem...»

Warszawa: Matkę i dzieci wyrzucił na mróz

07 stycznia 2009     
Matkę z czwórką dzieci siłą wyrzucono z zajmowanego lokalu. Właściciel mieszkania...»