Partnerzy

      Newsy

Banki Żywności apelują o utrzymanie programu PEAD

Federacja Polskich Banków Żywności

W 2012 r. Program PEAD będzie dysponował pulą,
która stanowi 1/5 tego, co przeznaczono na pomoc w 2011 r.
 
Federacja Polskich Banków Żywności jest jednym z trzech podmiotów w Polsce realizujących Program Europejskiej Pomocy Żywnościowej (PEAD). Program ten realizowany jest od 2004 roku, czyli od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Ideą stworzenia programu, była dystrybucja nadwyżek interwencyjnych żywności pozostającej w magazynach krajów Unii Europejskiej wśród osób ubogich, obywateli państw członkowskich.
 
Żywność pochodząca z Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD) do tej pory bazowała na dwóch źródłach pochodzenia: produktach z unijnych zapasów interwencyjnych, przekazywanych na wymianę za gotowe artykuły spożywcze oraz gotówce przekazywanej na zakup (wytworzenie) żywności. Proporcja tych środków rozkładała się różnie w kolejnych latach realizacji programu, zdarzało się, że ilość środków pieniężnych zdecydowanie przeważały ilość zapasów interwencyjnych. Część Państw Europejskich, za przewodnictwem Niemiec, zakwestionowała tak znaczący udział pieniężnego finansowania pomocy PEAD, jako niezgodny z treścią rozporządzeń Komisji Europejskiej dotyczącymi programu PEAD. Sąd Unii Europejskiej swoim wyrokiem orzekł na ich korzyść.
 
11 czerwca 2011 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie dotyczące podziału środków z zapasów interwencyjnych na rok 2012, w którym informuje, że w związku z niemożliwością przekazania środków finansowych na zakup żywności do realizacji programu oraz niewielkimi zapasami środków interwencyjnych, ilość żywności dystrybuowanej w programie w roku 2012 automatycznie ulegnie zmniejszeniu.
 
Sytuacja ta dotyczy wszystkich krajów Unii Europejskich, jednakże dla Polski oznacza możliwość produkcji tylko i wyłącznie towarów mlecznych, bazujących na mleku odtłuszczonym pochodzącym ze środków interwencyjnych Unii Europejskiej, takich jak: sery żółte, ser biały, masło, mleko UHT. Ilość wyprodukowanej żywności pozwoli na zapewnienie pomocy w dotychczasowym wymiarze, tylko dla ok. 250 tys. potrzebujących w skali roku. Obecnie Banki Żywności docierają za pośrednictwem Organizacji charytatywnych do ponad 1 miliona osób, więcej …>

źródło: www.pomocspoleczna.ngo.pl
oprac. ops.pl angoc

Komentarze Banki Żywności apelują o utrzymanie programu PEAD (0)

      5 + 3 = ?    

ZOBACZ PODOBNE

Niebieska Linia "Galopem po moc"

„Galopem po moc” – ruszyła druga edycja programu dla osób dotkniętych przemocą w rodzinie

Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ serdecznie...»

Trwa nabór do trzeciej edycji pierwszego w Polsce programu MBA dedykowanego pomocy społecznej!

23 stycznia 2024      TAGI:         
Uczelnia Korczaka uruchamia III edycję studiów podyplomowych MBA dedykowanych profesjom...»

Rusza Podprogram 2016 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020

13 października 2016      TAGI:         
W dniu 12 października w Ministerstwie Rodziny Pracy i Polityki Społecznej odbyła...»

Świąteczna Zbiórka Żywności

05 grudnia 2010     
Około 200 ton żywności udało się zebrać ponad 40 tys. kwestujących wolontariuszy...»

AKTYWNOŚĆ UCZESTNIKÓW PROGRAMU CAL W SZOPIENICACH

27 grudnia 2010     
Aktywność uczestników PCAL w Szopienicach jest tak duża, że czasem trudno nadążyć. W...»

Fedak zapowiada wprowadzenie programu rodzinnego

02 czerwca 2009     
Wzrost zasiłków na dzieci, wprowadzenie ustaw o rodzinnej pieczy zastępczej, o formach...»