Partnerzy

      Newsy

Banki Żywności apelują o utrzymanie programu PEAD

Federacja Polskich Banków Żywności

W 2012 r. Program PEAD będzie dysponował pulą,
która stanowi 1/5 tego, co przeznaczono na pomoc w 2011 r.
 
Federacja Polskich Banków Żywności jest jednym z trzech podmiotów w Polsce realizujących Program Europejskiej Pomocy Żywnościowej (PEAD). Program ten realizowany jest od 2004 roku, czyli od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Ideą stworzenia programu, była dystrybucja nadwyżek interwencyjnych żywności pozostającej w magazynach krajów Unii Europejskiej wśród osób ubogich, obywateli państw członkowskich.
 
Żywność pochodząca z Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD) do tej pory bazowała na dwóch źródłach pochodzenia: produktach z unijnych zapasów interwencyjnych, przekazywanych na wymianę za gotowe artykuły spożywcze oraz gotówce przekazywanej na zakup (wytworzenie) żywności. Proporcja tych środków rozkładała się różnie w kolejnych latach realizacji programu, zdarzało się, że ilość środków pieniężnych zdecydowanie przeważały ilość zapasów interwencyjnych. Część Państw Europejskich, za przewodnictwem Niemiec, zakwestionowała tak znaczący udział pieniężnego finansowania pomocy PEAD, jako niezgodny z treścią rozporządzeń Komisji Europejskiej dotyczącymi programu PEAD. Sąd Unii Europejskiej swoim wyrokiem orzekł na ich korzyść.
 
11 czerwca 2011 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie dotyczące podziału środków z zapasów interwencyjnych na rok 2012, w którym informuje, że w związku z niemożliwością przekazania środków finansowych na zakup żywności do realizacji programu oraz niewielkimi zapasami środków interwencyjnych, ilość żywności dystrybuowanej w programie w roku 2012 automatycznie ulegnie zmniejszeniu.
 
Sytuacja ta dotyczy wszystkich krajów Unii Europejskich, jednakże dla Polski oznacza możliwość produkcji tylko i wyłącznie towarów mlecznych, bazujących na mleku odtłuszczonym pochodzącym ze środków interwencyjnych Unii Europejskiej, takich jak: sery żółte, ser biały, masło, mleko UHT. Ilość wyprodukowanej żywności pozwoli na zapewnienie pomocy w dotychczasowym wymiarze, tylko dla ok. 250 tys. potrzebujących w skali roku. Obecnie Banki Żywności docierają za pośrednictwem Organizacji charytatywnych do ponad 1 miliona osób, więcej …>

źródło: www.pomocspoleczna.ngo.pl
oprac. ops.pl angoc

Komentarze Banki Żywności apelują o utrzymanie programu PEAD (0)

      2 + 1 = ?    

ZOBACZ PODOBNE

UWAGA konkurs na partnera realizacji programu „Wysoka jakość polityki na rzecz włączenia społecznego i zawodowego osób niepełnosprawnych”

12 grudnia 2017      TAGI:      
Został ogłoszony otwarty nabór mający na celu wyłonienie partnerów do wspólnej...»

Asystent rodziny i koordynator rodzinnej pieczy zastępczej na rok 2017 – wyniki Programu

12 czerwca 2017      TAGI:         
Ministerstwo Rodziny Pracy i Polityki Społecznej ogłosiło wyniki Programu Asystent...»

Konsultacje społeczne projektu Krajowego Programu Rozwoju Ekonomii Społecznej

31 sierpnia 2012     
Departament Pożytku Publicznego MPiPS wspólnie z Grupą strategiczną Zespołu ds.rozwiązań...»

AKTYWNOŚĆ UCZESTNIKÓW PROGRAMU CAL W SZOPIENICACH

27 grudnia 2010     
Aktywność uczestników PCAL w Szopienicach jest tak duża, że czasem trudno nadążyć. W...»

Apel Banków Żywności

12 września 2010     
Federacja Polskich Banków Żywności podczas targów Polagra-Food i Polagra-Tech wdniach...»

Fedak zapowiada wprowadzenie programu rodzinnego

02 czerwca 2009     
Wzrost zasiłków na dzieci, wprowadzenie ustaw o rodzinnej pieczy zastępczej, o formach...»