Newsy

Banki Żywności apelują o utrzymanie programu PEAD

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie dotyczące zasad realizacji Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD) w roku 2012. W stosunku do lat ubiegłych znacznie zmniejszono środki na realizację tego programu. Może to doprowadzić do pogłębienia skali ubóstwa w Polsce – alarmuje Federacja Polskich Banków Żywności

W 2012 r. Program PEAD będzie dysponował pulą,
która stanowi 1/5 tego, co przeznaczono na pomoc w 2011 r.
 
Federacja Polskich Banków Żywności jest jednym z trzech podmiotów w Polsce realizujących Program Europejskiej Pomocy Żywnościowej (PEAD). Program ten realizowany jest od 2004 roku, czyli od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Ideą stworzenia programu, była dystrybucja nadwyżek interwencyjnych żywności pozostającej w magazynach krajów Unii Europejskiej wśród osób ubogich, obywateli państw członkowskich.
 
Żywność pochodząca z Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej (PEAD) do tej pory bazowała na dwóch źródłach pochodzenia: produktach z unijnych zapasów interwencyjnych, przekazywanych na wymianę za gotowe artykuły spożywcze oraz gotówce przekazywanej na zakup (wytworzenie) żywności. Proporcja tych środków rozkładała się różnie w kolejnych latach realizacji programu, zdarzało się, że ilość środków pieniężnych zdecydowanie przeważały ilość zapasów interwencyjnych. Część Państw Europejskich, za przewodnictwem Niemiec, zakwestionowała tak znaczący udział pieniężnego finansowania pomocy PEAD, jako niezgodny z treścią rozporządzeń Komisji Europejskiej dotyczącymi programu PEAD. Sąd Unii Europejskiej swoim wyrokiem orzekł na ich korzyść.
 
11 czerwca 2011 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie dotyczące podziału środków z zapasów interwencyjnych na rok 2012, w którym informuje, że w związku z niemożliwością przekazania środków finansowych na zakup żywności do realizacji programu oraz niewielkimi zapasami środków interwencyjnych, ilość żywności dystrybuowanej w programie w roku 2012 automatycznie ulegnie zmniejszeniu.
 
Sytuacja ta dotyczy wszystkich krajów Unii Europejskich, jednakże dla Polski oznacza możliwość produkcji tylko i wyłącznie towarów mlecznych, bazujących na mleku odtłuszczonym pochodzącym ze środków interwencyjnych Unii Europejskiej, takich jak: sery żółte, ser biały, masło, mleko UHT. Ilość wyprodukowanej żywności pozwoli na zapewnienie pomocy w dotychczasowym wymiarze, tylko dla ok. 250 tys. potrzebujących w skali roku. Obecnie Banki Żywności docierają za pośrednictwem Organizacji charytatywnych do ponad 1 miliona osób, więcej …>

źródło: www.pomocspoleczna.ngo.pl
oprac. ops.pl angoc

Komentarze (0)

      4 + 4 = ?    

ZOBACZ PODOBNE

Cyfrowy wolontariusz

Cyfrowy wolontariusz. Zgłoś się do programu i wesprzyj seniorów online!

16 listopada 2020      TAGI:         
Nie tak dawno rozpoczął swój pilotaż Solidarnościowy Korpus Wsparcia Seniorów....»
"Zobacz lepszą przyszłość 2020"

4000 bezpłatnych okularów dla podopiecznych. Zgłoś placówkę do programu!

03 lutego 2020      TAGI:         
Grupa Essilor Polska, fundacja Vision for Life oraz fundacja Polki Mogą Wszystko zapraszają...»
Opieka wytchnieniowa

Opieka wytchnieniowa – kolejna edycja programu

W dniu 8.09.2020 r. został podpisany kolejny konkurs ofert w związku z kolejna już...»
Niebieska Linia "Galopem po moc"

„Galopem po moc” – ruszyła druga edycja programu dla osób dotkniętych przemocą w rodzinie

Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" IPZ serdecznie...»
„Dobry start”

Kolejna edycja programu „Dobry start”. Nie przegap – 1 lipca rusza nabór

19 czerwca 2020      TAGI:         
Już od 1 lipca rusza kolejny nabór wniosków do programu „Dobry start” popularnie...»