Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016
Zgodnie z wytycznymi MRPiPS już od sierpnia 2016 rozpocznie się okres realizacji dostaw artykułów spożywczych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016.
Pomoc w ramach programu kierowana jest do tych osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, które spełniają kryteria określone w art. 7 Ustawy o pomocy społecznej o dochodzie nieprzekraczającym 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej – 951 zł dla osoby samotnie gospodarującej oraz 771 zł dla osoby w rodzinie.
Paczka żywnościowa zawiera kilka (co najmniej trzy) artykuły żywnościowe z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo i wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2016.
Zestaw na Podprogram 2016 obejmuje:
– makaron jajeczny 5 kg
– ryż biały 5 kg
– herbatniki 2 kg
– mleko UHT 9 l
– ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg
– groszek z marchewką 3,2 kg
– fasola biała 3,2 kg
– koncentrat pomidorowy 1,28 kg
– powidła śliwkowe 1,2 kg
– gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg
– file z makreli w oleju 1,36 kg
– szybka drobiowa 2,7 kg
– cukier biały 4 kg
– olej rzepakowy 4 l
Ośrodki Pomocy Społecznej zgodnie z wytycznymi odpowiedzialne są za wydawanie skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać organizacjom partnerskim lokalnym listy osób zakwalifikowanych do uzyskania w/w pomocy
Źródło: https://www.mpips.gov.pl/download/gfx/mpips/pl/defaultopisy/9693/1/1/Wytyczne%20Podprogram%202016.pdf
Komentarze Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016 (2)

„Maluch+” 2020: ruszył nabór wniosków! Rząd przeznaczy 400 mln

„Skuteczna Pomoc Społeczna” – MRPiPS ogłasza konkurs
