Newsy         

Koronawirus vs. RODO. Czy przetwarzanie danych dotyczących zdrowia jest sprzeczne z prawem?

Artykuł 17 nowo powstałej tzw. specustawy mającej na celu przeciwdziałania COVID-19 wskazuje, że Główny Inspektor Sanitarny lub działający z jego upoważnienia państwowy wojewódzki inspektor sanitarny może wydawać pracodawcom m. in. decyzje nakładające obowiązek podjęcia określonych czynności zapobiegawczych lub kontrolnych i współdziałania z innymi organami administracji publicznej oraz organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Również Prezes Rady Ministrów na wniosek wojewody, po poinformowaniu ministra właściwego do spraw gospodarki, ma prawo do wydawania poleceń przedsiębiorcom w związku z przeciwdziałaniem COVID-19. Wskazane polecenia wydawane będą w formie decyzji administracyjnej, zawierające rygor natychmiastowej wykonalności z chwilą ich doręczenia lub ogłoszenia. Rzeczone decyzje nie będą wymagały uzasadnienia.

Ów RODO w motywie 46 wskazuje, że przetwarzanie danych osobowych należy uznać za zgodne z prawem w przypadkach, gdy jest to niezbędne do ochrony interesu, które ma istotne znaczenie dla życia osoby której dane dotyczą, np. gdy przetwarzanie jest potrzebne do celów humanitarnych w tym monitorowania epidemii i ich rozprzestrzeniania się.

Tym samym przetwarzania danych dotyczących zdrowia na skutek działań zapobiegających rozprzestrzenianiu się wirusa COVID-19 nie jest sprzeczne z prawem.

Źródło:
https://uodo.gov.pl/pl/138/1456

Komentarze Koronawirus vs. RODO. Czy przetwarzanie danych dotyczących zdrowia jest sprzeczne z prawem? (0)

      5 + 5 = ?    

ZOBACZ PODOBNE

Ochrona danych osobowych a wybory

Ochrona danych osobowych a wybory

04 września 2023      TAGI:         
Wychodząc naprzeciw potrzebom społecznym, Urząd Ochrony Danych Osobowych przygotował...»
Rzecznik o projekcie zmiany ustawy o ochronie zdrowia psychicznego

Rzecznik o projekcie zmiany ustawy o ochronie zdrowia psychicznego

12 stycznia 2023      TAGI:      
Jak podnosi Rzecznik Praw Obywatelskich w piśmie skierowanym do Ministra Zdrowia, projekt...»
Aktualizacja danych osobowych pod groźbą kary?

Aktualizacja danych osobowych pod groźbą kary?

10 lipca 2024      TAGI:      
CERT Polska informuje o nowym sposobie oszustwa. Tym razem powstała nowa kampania...»
Zrozumieć cyfrowe pokolenie

„Ochrona danych osobowych w cyfrowej dżungli”

10 marca 2023      TAGI:         
Prezes UODO zaprosił uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych uczestniczących...»
Spójność środków organizacyjnych i technicznych a RODO

Spójność środków organizacyjnych i technicznych a RODO

24 lutego 2023      TAGI:      
Realizacja postanowień rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679z dnia...»
DariaAwaria999 » 14 lipca 2024, 21:11

ZR dla obywateli UKR

rosie101 » 13 lipca 2024, 09:56

informacji

Mixonek1 » 12 lipca 2024, 14:31

Dlaczego warto sprzedać auto na złom?

Mixonek1 » 12 lipca 2024, 13:16

Skup aut w Tychach bez problemów