Newsy         

Koronawirus vs. RODO. Czy przetwarzanie danych dotyczących zdrowia jest sprzeczne z prawem?

Artykuł 17 nowo powstałej tzw. specustawy mającej na celu przeciwdziałania COVID-19 wskazuje, że Główny Inspektor Sanitarny lub działający z jego upoważnienia państwowy wojewódzki inspektor sanitarny może wydawać pracodawcom m. in. decyzje nakładające obowiązek podjęcia określonych czynności zapobiegawczych lub kontrolnych i współdziałania z innymi organami administracji publicznej oraz organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Również Prezes Rady Ministrów na wniosek wojewody, po poinformowaniu ministra właściwego do spraw gospodarki, ma prawo do wydawania poleceń przedsiębiorcom w związku z przeciwdziałaniem COVID-19. Wskazane polecenia wydawane będą w formie decyzji administracyjnej, zawierające rygor natychmiastowej wykonalności z chwilą ich doręczenia lub ogłoszenia. Rzeczone decyzje nie będą wymagały uzasadnienia.

Ów RODO w motywie 46 wskazuje, że przetwarzanie danych osobowych należy uznać za zgodne z prawem w przypadkach, gdy jest to niezbędne do ochrony interesu, które ma istotne znaczenie dla życia osoby której dane dotyczą, np. gdy przetwarzanie jest potrzebne do celów humanitarnych w tym monitorowania epidemii i ich rozprzestrzeniania się.

Tym samym przetwarzania danych dotyczących zdrowia na skutek działań zapobiegających rozprzestrzenianiu się wirusa COVID-19 nie jest sprzeczne z prawem.

Źródło:
https://uodo.gov.pl/pl/138/1456

Komentarze (0)

      1 + 3 = ?    

ZOBACZ PODOBNE

Zakres danych osobowych w księgach wieczystych

Apel RPO do PUODO. Zakres danych osobowych w księgach wieczystych

12 lutego 2020      TAGI:         
Rzecznik Praw Obywatelskich wystąpił do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych ozwrócenie...»
Przekazywanie danych osobowych

Przekazywanie danych osobowych. Trwają konsultacje

02 marca 2020      TAGI:         
Europejska Rada Ochrony Danych (EROD) proceduje nad wytycznymi 2/2020 w sprawie stosowania...»
placówki dziennego pobytu

Koronawirus a bezpieczeństwo mieszkańców DPS. Wykryto przypadki zakażeń

02 kwietnia 2020      TAGI:         
Polska Federacja Związkowa Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej alarmuje, żewostatnich...»
Udostępnianie danych członków komisji

Udostępnianie danych członków komisji w otwartych konkursach

16 czerwca 2020      TAGI:         
Przepisy ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i owolontariacie...»
praca zdalna

RODO i praca zdalna. Ważne zalecenia i wskazówki

18 marca 2020      TAGI:         
W dobie światowej pandemii, jak również zwiększającej się liczby osób zakażonych...»