Partnerzy

      Newsy         

NIK o marnowaniu żywności

Jak wynika z raportu NIK, najwięcej, bo aż 60%, jedzenia trafia do śmieci prosto z naszych domów.

Kolejne pod tym względem są przetwórstwo i produkcja rolnicza (po ok. 16%). Na czwartym miejscu uplasowały się sklepy, odpowiadające za 7% marnowanej żywności. Jak podnosi NIK, poza regulacjami prawnymi, mającymi przeciwdziałać marnowaniu żywności, konieczne są edukacja i kampanie społeczne na temat racjonalnego planowania zakupów czy zasad właściwego przechowywania żywności.

Jak ujawniają badania, w naszym kraju rocznie marnowanych jest niemal 5 mln ton żywności, z tego ponad połowa trafia do śmieci z naszych domów.

Jedną z organizacji, której sprzedawcy mogą przekazywać niesprzedane produkty, a którą NIK mogło skontrolować, były banki żywności (BŻ). NIK skontrolowała aż 10 z 31 istniejących.
Konkluzją kontroli zdaje się być brak zastrzeżeń do wykorzystywania przez banki środków publicznych na realizowanie zadań dotyczących zapobiegania marnowaniu żywności.

Uzyskane przez NIK wyniki kontroli skłoniły do złożenia wniosków do premiera o podjęcie działań ponadresortowych, tj.:

• w celu stworzenia kompleksowego i efektywnego systemu monitorowania oraz zapobiegania marnowaniu żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego, w szczególności poprzez podjęcie niezbędnych dla realizacji ww. celów działań legislacyjnych, we współpracy z wszystkimi zainteresowanymi podmiotami;
• dla budowania świadomości społecznej o konieczności przeciwdziałania marnowaniu żywności, z wykorzystaniem ogólnopolskiej kampanii informacyjnej dotyczącej m.in. skali tego zjawiska oraz jego negatywnych skutków społecznych, środowiskowych i gospodarczych.

Zapraszamy do zapoznania się z całością raportu:

https://www.nik.gov.pl/plik/id,25262,vp,28013.pdf

 

Komentarze NIK o marnowaniu żywności (1)

      4 + 3 = ?    
a ludzie narzekają że drożyzna
DODAŁ: Anna DNIA 23 grudnia 2021 O 08:12

ZOBACZ PODOBNE

Banki Żywności apelują o utrzymanie programu PEAD

23 czerwca 2011     
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie dotyczące zasad realizacji Europejskiego...»

Świąteczna Zbiórka Żywności

05 grudnia 2010     
Około 200 ton żywności udało się zebrać ponad 40 tys. kwestujących wolontariuszy...»

Apel Banków Żywności

12 września 2010     
Federacja Polskich Banków Żywności podczas targów Polagra-Food i Polagra-Tech wdniach...»
webinar kwestionariusz szacowania ryzyka

Zastosowanie kwestionariusza szacowania ryzyka – nowe narzędzie w ochronie dziecka (bezpłatne szkolenie online)

15 kwietnia 2025      TAGI:      
Kwestionariusz szacowania ryzyka to nowe narzędzie do oceny zasadności zapewnienia...»
Forum Samorządowych Centrów Usług Wspólnych

(BEZPŁATNE WYDARZENIE) Forum Samorządowych Centrów Usług Wspólnych – 9 czerwca 2025 r.

14 kwietnia 2025      TAGI:   
Zapraszamy do udziału w Forum Samorządowych Centrów Usług Wspólnych – wyjątkowym...»

Dziecko w systemie pomocy społecznej

13 kwietnia 2025      TAGI:      
W dniu 25 września 2025r. odbędzie się II Ogólnopolskie Forum pracowników pomocy...»
AnulkaB » 15 kwietnia 2025, 08:49

dodatek motywacyjny a chorobowe pracownika

maagis » 15 kwietnia 2025, 08:48

Miks totalny

referent444 » 15 kwietnia 2025, 08:43

zmiana składki KRUS

gops.ania.22 » 15 kwietnia 2025, 08:39

celowy na zakup odzieży

nova12 » 15 kwietnia 2025, 07:58

renta rodzinna a dochód uzyskany