NIK o marnowaniu żywności
Kolejne pod tym względem są przetwórstwo i produkcja rolnicza (po ok. 16%). Na czwartym miejscu uplasowały się sklepy, odpowiadające za 7% marnowanej żywności. Jak podnosi NIK, poza regulacjami prawnymi, mającymi przeciwdziałać marnowaniu żywności, konieczne są edukacja i kampanie społeczne na temat racjonalnego planowania zakupów czy zasad właściwego przechowywania żywności.
Jak ujawniają badania, w naszym kraju rocznie marnowanych jest niemal 5 mln ton żywności, z tego ponad połowa trafia do śmieci z naszych domów.
Jedną z organizacji, której sprzedawcy mogą przekazywać niesprzedane produkty, a którą NIK mogło skontrolować, były banki żywności (BŻ). NIK skontrolowała aż 10 z 31 istniejących.
Konkluzją kontroli zdaje się być brak zastrzeżeń do wykorzystywania przez banki środków publicznych na realizowanie zadań dotyczących zapobiegania marnowaniu żywności.
Uzyskane przez NIK wyniki kontroli skłoniły do złożenia wniosków do premiera o podjęcie działań ponadresortowych, tj.:
• w celu stworzenia kompleksowego i efektywnego systemu monitorowania oraz zapobiegania marnowaniu żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego, w szczególności poprzez podjęcie niezbędnych dla realizacji ww. celów działań legislacyjnych, we współpracy z wszystkimi zainteresowanymi podmiotami;
• dla budowania świadomości społecznej o konieczności przeciwdziałania marnowaniu żywności, z wykorzystaniem ogólnopolskiej kampanii informacyjnej dotyczącej m.in. skali tego zjawiska oraz jego negatywnych skutków społecznych, środowiskowych i gospodarczych.
Zapraszamy do zapoznania się z całością raportu:
https://www.nik.gov.pl/plik/id,25262,vp,28013.pdf
Komentarze NIK o marnowaniu żywności (1)
Świąteczna Zbiórka Żywności
Apel Banków Żywności
Banki Żywności apelują o utrzymanie programu PEAD

„Innowacje społeczne” niedługo rusza nabór wniosków

Nowy tekst jednolity kodeksu pracy
